Acest fost DJ rus deține 27 de case de ceai, dintre care una se află în Amsterdam – așa și-a construit imperiul de ceai

Serghei Shevelev este o persoană specială. Este rus cu rădăcini georgiene, dar locuiește în prezent în trei țări în același timp: Thailanda, Dubai și Olanda. El a folosit pentru a fi un DJ techno, dar acum detine 27 ceainarii, dintre care unul este în țările de Jos.

Marca sa de ceai se numește Moychay („ceaiul meu” în limba rusă). El vinde 250 de ceaiuri diferite din China, Japonia, Thailanda, Georgia și Rusia, printre altele. Magazinele au adesea, de asemenea, un bar de ceai și o cameră separată pentru ceremonii de ceai. Multe dintre ceaiuri sunt disponibile pentru vânzare online prin intermediul site-ului web.

Business Insider a vorbit cu Shevelev despre modul în care și-a dezvoltat afacerea, extinderea în străinătate și consecințele războiului din Ucraina pentru afacerea sa.

Magazinul moychay de pe Rozengracht din Amsterdam este decorat elegant, cu un acvariu, un bar de ceai și mai multe camere unde se organizează ceremonii de ceai. În plus față de ceai, vitrinele au, de asemenea, multe ceainice de ceai, căni de ceai și alte accesorii de care aveți nevoie pentru a face ceai.

Pentru conversația cu Shevelev, mi se permite să mă așez pe covor într-una din camere pentru ceremonii de ceai. Îmi scot pantofii și mă ghemuiesc. Pe masa de lemn din fața mea, ceaiul este deja gata.

Cum ți-a venit ideea pentru Moychay?

Shevelev: „totul a început acum cincisprezece ani, când soția mea lucra la una dintre ceainăriile din Moscova. Din cauza ei, am început să beau ceai. Ceaiul a devenit hobby-ul meu, m-am îndrăgostit de el. Eram DJ la acea vreme și am decis să promovez ceaiul la petrecerile mele. Am vândut cocktailuri de ceai, din ceai foarte puternic, care dă energie, ca alternativă la medicamente, pe care mulți oameni le-au folosit la o astfel de petrecere. Mulți oameni i-au plăcut. Am convins mii de oameni să treacă la ceai.”

„La început mi-am cumpărat ceaiul de la un furnizor chinez din Moscova. Apoi m-am dus la Beijing și Guangzhou să cumpăr ceai. Apoi am decis să merg mai adânc în provinciile chineze, să cumpăr ceaiul direct de la fermieri. Jumătate din timp am fost în China. Vorbesc foarte mult chineza mandarină.”

„În primii ani, m-am concentrat în principal pe călătoriile mele în China și mai puțin pe extinderea numărului de sucursale. Cu toate acestea, am construit marca prin YouTube. Canalul meu rusesc are acum 120.000 de adepți. De asemenea, am lucrat mult la modul în care am manipulat ceaiul. Am atras mult din tradițiile ceaiului din China, Japonia și Europa de Est. Așa că am făcut ceai într-un mod diferit. Oamenii s-au îndrăgostit de concept. De exemplu, mai mulți oameni au venit la noi care au vrut să deschidă o sucursală.”

Câte ramuri are Moychay în prezent?

„Avem 25 de sucursale în Rusia, una în Georgia, una în Amsterdam și alta se va deschide în curând în Thailanda. Jumătate din unități sunt magazine de franciză.”

Când și de ce ai decis să crești în afara Rusiei?

„În 2017, am decis să ne extindem în străinătate. Unul dintre clienții noștri s-a oferit să înceapă un proiect împreună în Amsterdam. Nu am început imediat, dar am făcut o mulțime de cercetări. Am găsit apoi un al doilea partener care s-a angajat într-o investiție de 1, 5 milioane de euro. Asta a fost în mijlocul pandemiei corona. Am decis să ne asumăm riscul de a începe în Europa.”

„Privind în urmă, a fost o decizie bună. Suntem prima casă de ceai din Amsterdam. Cifra noastră de afaceri Aici este în prezent de 30.000 de euro pe lună. Și suntem aproape profitabili.”

De ce ați ales Olanda?

„În primul rând, am ales Amsterdam din motive ideologice. Există mai multă libertate și deschidere aici. Amsterdam este o poartă către lume. În același timp, acum câțiva ani ne-a fost clar că situația politică din Rusia se deteriorează. Încă din 2014, ai putea prezice că ceva de genul ceea ce se întâmplă acum era pe cale să se întâmple.”

„Pe lângă considerentele ideologice, Olanda este interesantă, deoarece oferă mai multe oportunități. Jumătate din vânzările noastre sunt online. Primim comenzi din toată Europa.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *