Pentru Ziua Pământului, Houston Mass-Media Publică Promovează… Chevron?

S-ar putea să nu se asocieze „mass-media publică” cu „transportul apei pentru industria de petrol și gaze”, dar este 2022 și orice se poate întâmpla. Miercuri, Houston Public Radio, care cuprinde afiliatul NPR al orașului, precum și rețeaua sa publică de radiodifuziune, a dezvăluit o serie pe care a produs—o cu gigantul petrolier Chevron în tranziția energetică-și, dacă primul episod este vreun indiciu, va fi umplut cu nimic altceva decât propagandă a combustibililor fosili.

Seria de 10 părți, numită ironic Countersize, va explora modul în care” sectorul energetic lucrează pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, precum și „modalitățile în care sectorul energetic poate aborda criza climatică”.”De când povestea noastră a fost publicată joi, Houston Public Media a șters pagina seriei. Puteți vedea în continuare site-ul în cache pe Google, iar episodul este încă disponibil pe YouTube.

Expresia „emisii reduse de carbon” este un termen în mare parte de rahat alcătuit de industria combustibililor fosili, menit să distragă atenția de la poluarea lor continuă, precum și de faptul că trebuie să ajungem la un viitor zero de carbon și în curând. Industria a aplicat această frază la multe dintre „soluțiile” problematice pe care le împinge în prezent, cum ar fi hidrogenul albastru și captarea carbonului, care continuă să se bazeze pe combustibili fosili și nu elimină în mod fiabil emisiile. (Anul trecut, petrolul major Occidental a anunțat că va produce „petrol neutru din punct de vedere al carbonului”, care este doar petrol cu o mulțime de compensări atașate-din punct de vedere tehnic mai mici—carbon decât un butoi obișnuit de petrol, dar nu exact ceea ce va rezolva criza climatică.)

Primul episod al seriei Countersace, postat miercuri dimineață, este un interviu cu trei capete vorbitoare—inclusiv directorul Chevron al „noilor energii”—care se concentrează pe reputația Houston ca „capitala energetică a lumii” și modalitățile prin care regiunea ar putea fi pregătită să contribuie la tranziția energetică. În timp ce videoclipul începe cu o recunoaștere a faptului că știința privind schimbările climatice „este ceva care a fost stabilit de destul de mult timp”, nu există nicio mențiune despre modul în care petrolul și gazul pe care Chevron îl produce contribuie direct la schimbările climatice. De asemenea, nu există nicio referire la modul în care oamenii de știință și institutele de cercetare în domeniul energiei au spus că noile explorări ale combustibililor fosili trebuie eliminate complet în acest an, iar emisiile vor atinge un maxim până în 2025, pentru a evita cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice. Videoclipul și site-ul însoțitor al seriei sunt listate în fila „Programe și podcast-uri” din Houston Public Media de pe site-ul său web, care include alte serii de parteneriate cu companii și organizații precum United Way și major hospital systems. Site—ul web oferă cititorilor curioși o filă „resurse” care oferă exact două linkuri—”tranziție energetică” și „emisii reduse de Carbon” – ambele merg direct la paginile de pe site-ul Chevron. În timp ce logo-ul Chevron este afișat în mod vizibil pe Grafica paginii, nu sunt furnizate informații despre finanțare și nici informații despre procesul de raportare sau verificare a faptelor pentru serie.

Am trimis mai multe întrebări despre procesul de raportare și finanțare a seriei către Houston Public Media și vom actualiza acest articol dacă vor răspunde. După ce a primit critici de la reporteri pe Twitter, tweet-ul de la mass-media publică din Houston care promovează parteneriatul Chevron a fost șters miercuri. Reporterul Grid News, Dave Levitan, a postat pe Twitter miercuri după-amiază că o sursă l-a informat că „angajații de la Houston Public Media au primit astăzi un e-mail de la conducere, instruindu-i să nu se angajeze cu critici la adresa HPM și că răspunsurile ar trebui să vină doar de la conducerea superioară.”Începând de vineri dimineață, Chevron și-a șters și tweet-ul care promova seria.

Chevron nu e chiar un străin să încerce să manipuleze mass-media pentru a-și transmite mesajul. La începutul acestui an, E&E News a raportat un set de postări curioase de locuri de muncă pentru scriitori și editori pentru o „redacție” Chevron intenționa să înceapă în Houston. Înaintea unei audieri în fața parlamentarilor federali cu privire la industria petrolieră și dezinformarea din toamna trecută, Chevron a cheltuit 120.000 de dolari într-o lună pentru a face publicitate în buletine de știri populare prin e-mail politic, a fost găsită o anchetă comună și încălzită; aceste reclame au inclus o mare parte din același limbaj pe un „viitor cu emisii reduse de carbon” care este prezent în materialele de contracarare. Chevron a plătit, de asemenea, de ani de zile pentru un ziar din Richmond, California, un oraș în care o rafinărie Chevron a provocat zeci de ani de probleme de mediu în comunitatea în primul rând negru și Latinx. Compania Chevron Din Houston este, de fapt, o pălărie veche pentru industria de petrol și gaze: Exxon a inventat ceea ce acum știm ca „mass-media plătită” în anii 1980, când a început să scoată reclame în ziare concepute pentru a arăta ca editoriale.

O scurtă trecere în revistă a istoriei internetului arată că compania a sprijinit public mass-media publică din Houston în diverse asociații de strângere de fonduri de-a lungul anilor, inclusiv donarea de carduri de gaz pentru tombole, trimiterea de voluntari angajați la acțiuni de strângere de fonduri și potrivirea cadourilor financiare. Este un lucru pentru o putere economică locală, cum ar fi Chevron este în Houston, pentru a sprijini postul de radio public. Dar o organizație de știri care se alătură poluatorilor pentru a—și împinge mesajele specifice de spălare verde—inclusiv unele care distorsionează în mod deliberat știința cu privire la ceea ce este de fapt necesar în tranziția energetică-este cu totul altceva. Se pare că „redacția” Chevron lucrează din greu.

Actualizare 4/22/22 8: 23 A.M. ET: această poveste a fost actualizată cu informații noi despre ștergerea paginii seriei.

Actualizare 4/22/22 2:37 PM ET: într-o declarație emisă joi seara, Lisa Shumate, Directorul General al Houston Public Media, a declarat că stația va suspenda seria contracara ca răspuns la critici. Potrivit lui Shumate, seria Counterback a făcut parte dintr-un set mai mare de programe numite catalizatori comunitari care au fost difuzate pe platforme digitale și între programarea știrilor. „Chevron a sponsorizat serialul, dar nu a avut nicio supraveghere editorială a conținutului”, a spus Shumate. „Recunoaștem că acest lucru a creat confuzie și va întrerupe catalizatorii comunității în timp ce evaluăm procesul nostru de producție.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *