Snowpiercer, dar țânțarii: blocarea soarelui ar putea însemna mai multă malarie

Noi cercetări explorează modul în care „corecțiile” radicale ale climei planetei noastre ar putea avea efecte secundare grave—inclusiv expunerea a încă un miliard de oameni la boli infecțioase. Acest studiu analizează posibilitatea a ceea ce este cunoscut sub numele de gestionarea radiațiilor solare, ideea că am putea folosi aerosoli în atmosferă pentru a bloca lumina soarelui și a răci planeta înapoi.

Gestionarea radiațiilor solare este o tehnică care face parte dintr-un subset mai mare de strategii numite geoinginerie sau biohacking planeta și atmosfera pentru a reduce încălzirea fugară. Este o idee radicală care devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce rămânem din ce în ce mai mult timp pe ceasul schimbărilor climatice.

„Această idee de geoinginerie se învârte în jurul soluțiilor de urgență care ar putea reduce impactul schimbărilor climatice în timp ce lucrăm la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Colin Carlson, aautorul principal al studiului și profesor asistent de cercetare la Centrul Medical al Universității Georgetown. „Este un gând frumos, dar una dintre ideile cheie—că salvează de fapt vieți—nu a fost testată aproape la fel de mult cum ar trebui să fie.”

Pentru a analiza mai atent ce ar putea însemna geoingineria pentru sănătatea publică, cercetătorii au decis să se concentreze asupra malariei, o boală cu o legătură puternică atât cu schimbările de temperatură (datorită condițiilor de care țânțarii trebuie să supraviețuiască), cât și cu implicații grave pentru țările în curs de dezvoltare. În 2020, potrivit Organizației Mondiale a sănătății, 95% din cazurile de malarie au fost în țările africane, iar copiii sub 5 ani au reprezentat 80% din decese. Cercetătorii au folosit apoi modele climatice pentru a analiza transmiterea malariei într-o lume cu niveluri medii și ridicate de încălzire globală și cu și fără geoinginerie. Aceasta include identificarea temperaturilor la care parazitul malariei și țânțarii care îl transmit sunt cel mai probabil să prospere, precum și numărul de persoane care ar fi expuse în diferite regiuni.

Lucrarea, publicată în Nature Communications, constată că geoingineria ar crea compromisuri în ceea ce privește riscul de malarie pentru diferite zone, făcând unele locuri mai puțin sensibile la boală, iar altele mai mult. În cel mai extrem scenariu cu emisii ridicate, geoingineria ar pune aproximativ un miliard de oameni în pericol de malarie după răcirea rapidă a locurilor în care trăiesc. În esență, răcirea prea mare a unor regiuni ar împinge zone mari ale lumii înapoi la temperatura perfectă pentru transmiterea malariei.

Pentru a înțelege ce se întâmplă aici, este important să știți puțin despre malarie. Malaria este de fapt un parazit care se răspândește la om prin mușcăturile țânțarilor Anopheles de sex feminin. Cercetările anterioare au descoperit că transmiterea malariei este cea mai ridicată atunci când temperaturile sunt în jur de 77 de grade Fahrenheit (25 de grade Celsius). În unele scenarii de încălzire extremă, riscul de malarie scade de fapt în unele regiuni pe măsură ce planeta se încălzește. Carlson subliniază că această pierdere nu ar trebui să fie considerată o „creștere a încălzirii catastrofale”—este probabil ca încălzirea la această scară să aibă deja efecte profunde și oribile asupra tuturor fațetelor vieții. Dar dacă planeta ajunge într-un punct în care suntem suficient de disperați pentru a încerca să blocăm soarele, compromisurile pentru sănătatea publică trebuie luate în considerare.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea este posibilitatea că știm că cineva ar putea face acest lucru și nu planificăm acest lucru în securitatea sănătății globale—teritoriu complet neexplorat, unde începem de la un pătrat la luarea deciziilor bazate pe dovezi”, a spus Carlson.

Studiul arată, de asemenea, cum unele dintre modurile în care ne gândim la geoinginerie—ca o modalitate de a reseta lumea înapoi la un nivel „normal”—sunt supra-simplificate problematic. Blocarea soarelui va implica o serie întreagă de impacturi pe care nu le înțelegem încă. Geoingineria nu ar avea un efect general asupra atmosferei: Carlson a spus că există dovezi că tehnicile de gestionare a radiațiilor solare ar avea impacturi „regionale”, potențial schimbând modelele musonice sau supraîncălzind unele zone. Și au fost surprinzător de puține cercetări, a spus Carlson, cu privire la implicațiile asupra sănătății publice ale implementării acestor tipuri de tehnologii.

„Geoingineria este o alegere activă pentru a crea ceva nou și diferit de cel în care am trăit înainte și asta include unde este riscul malariei”, a spus Carlson. „Pentru persoanele afectate de această alegere, cred că este important să fie clar despre asta—pentru că vorbim despre o problemă reală a căruciorului la scară planetară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *