TikTok, Twitter și Facebook lasă negarea climei să se desfășoare în mod agresiv

Companiile de combustibili fosili știu despre schimbările climatice din 1966, și aproape la fel de mult timp, au cumpărat reclame TV, radio și ziare încercând să se asigure că nu. decenii mai târziu, minciunile despre schimbările climatice nu au dispărut; au devenit doar digitale.

Aproape jumătate dintre oamenii din SUA își primesc în mod regulat știrile de pe rețelele de socializare, potrivit unui sondaj Pew Research Center din 2021. Aceste rețele sociale sunt adesea pline de minciuni. Companiile de Social media precum Facebook au susținut că combat informațiile false despre schimbările climatice, dar eforturile lor sunt inadecvate provocării, potrivit unui nou raport al grupurilor non-profit de mediu Friends of the Earth, Avaaz și Greenpeace SUA. În ordine de la cel mai bun la cel mai rău, raportul a clasat platformele după cum urmează: Pinterest, YouTube, Facebook, TikTok și, în sfârșit, Twitter.

Cercetătorii au analizat și clasat cele cinci mari companii de social media pe cât de eficient și transparent abordează știrile false despre schimbările climatice pe platformele lor. Ei au descoperit că, deși unele platforme sunt mai bune decât altele (Pinterest a ieșit pe primul loc), toate cele cinci companii au avut lacune majore în transparența lor în ceea ce privește dezinformarea climatică și strategiile lor de aplicare a politicilor împotriva acesteia.

„Acest lucru lasă cercetătorii, avocații și parlamentarii neputincioși să judece dacă [aceste companii] acționează în mod responsabil în construirea și reglementarea propriilor platforme”, a declarat autorul raportului Rebecca Lenn, consilier principal la Avaaz, într-un e-mail către Gizmodo. Acești lideri de social media „lasă în mare parte publicul în întuneric”, a adăugat ea. Fără transparență cu privire la cât de multă dezinformare climatică se învârte pe aceste platforme, este aproape imposibil să o abordăm în mod adecvat, subliniază raportul. „Companiile ascund o mare parte din datele despre prevalența dezinformării/dezinformării climatice digitale și orice măsuri interne luate pentru a aborda răspândirea acesteia”, se arată în raport.

Răspunzând raportului, Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat: „recunoaștem că se pot face mai multe pe servicii precum Twitter pentru a ridica informații credibile despre climă și vom avea mai multe de împărtășit în lunile următoare cu privire la eforturile conexe.”Purtătorul de cuvânt a adăugat că Compania interzice agenților de publicitate să răspândească dezinformarea climatică, care a fost clarificată public într-o postare pe blogul companiei vineri, după publicarea raportului și a acestei povești.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că compania lucrează cu verificatori acreditați pentru a evalua videoclipurile și a limita răspândirea dezinformării climatice. Un purtător de cuvânt al Pinterest a declarat că folosește un amestec de învățare automată și revizuire umană pentru a evalua postările marcate prin panoul său dedicat de raportare a dezinformării climatice. YouTube a declarat că sistemele sale de căutare și recomandare promovează surse autoritare privind schimbările climatice. Un purtător de cuvânt al Facebook a indicat programul de verificare a faptelor al companiei și un Nov. 2021 blog post despre ‘împuternicirea oamenilor cu informații despre criza climatică’.

În anii 1980, grupurile de reflecție au condus campanii coordonate de dezinformare privind schimbările climatice. Aceste grupuri, finanțate de Big Oil bucks, au început și au propagat multe dintre cele mai comune mituri despre schimbările climatice, cum ar fi credința că oamenii de știință exagerează în mare măsură consecințele sale sau că creșterea temps nu are legătură cu arderea combustibililor fosili. Acum, conturile superspreader pompare informații false au luat locul lor.

„Social media este un vector crucial pentru răspândirea negării schimbărilor climatice, a scepticismului climatic și a dezinformării climatice”, a declarat Samuel Woolley, cercetător de propagandă computațională la Universitatea din Texas, într – o convorbire telefonică cu Gizmodo. El nu a fost implicat în raport. Minciunile despre schimbările climatice sunt adesea trecute cu vederea pe măsură ce accentul se îndreaptă spre campanii de ură și dezinformare politică. „[Pare] să ia înapoi o bancheta din spate, ceea ce este, sincer, într-adevăr îngrijorător, deoarece știința privind schimbările climatice este incredibil de clară.”

Pentru a ajunge la clasamentul lor, cercetătorii au conceput 27 de întrebări da sau nu care evaluează practicile diferitelor companii de social media și au analizat toate orientările comunitare disponibile publicului, termenii și condițiile, comunicatele de presă și autoevaluările fiecărei companii cu privire la dezinformare (și dezinformarea schimbărilor climatice în mod specific). Ei au întrebat: „platforma este clară cu privire la procesul prin care conținutul este verificat ca dezinformare/dezinformare?”și” platforma reduce distribuția dezinformării în conținutul sortat algoritmic?”

În plus față de constatările generale ale politicilor și aplicării dăunătoare, raportul a menționat, de asemenea, sfaturi amuzante: nici Youtube, nici Twitter nu interzic dezinformarea să fie recomandată direct utilizatorilor (lucru pe care alte cercetări l-au evidențiat și). Și că niciuna dintre cele cinci companii de social media nu abordează în mod specific dezinformarea climatică în propriile rapoarte (chiar dacă toate publică evaluări trimestriale sau bianuale ale dezinformării pe platformele lor).

Mai mult, cercetătorii au descoperit că, deși rețelele sociale au politici de dezinformare, Facebook, Twitter, Pinterest și Youtube nu aplică neapărat aceste politici împotriva agenților de publicitate. În plus, nu este clar cum sunt clasificate sau aplicate încălcările repetate de dezinformare pe Facebook, Pinterest și Tiktok.

Raportul a subliniat însă un aspect pozitiv: atât Youtube (prin Google), cât și Pinterest au politici publice axate în mod special pe reducerea dezinformării/dezinformării schimbărilor climatice, iar ambele companii au consultat experți în schimbările climatice pentru a dezvolta aceste politici.

Noul raport solicită platformelor de socializare să-și schimbe căile sau legea să le facă. „Este timpul ca aceste companii să răspundă apelului de ani de zile al cercetătorilor, avocaților și parlamentarilor pentru transparență deplină cu privire la amploarea dezinformării climatice online și a politicilor lor de combatere a acesteia. Dacă nu, atunci parlamentarii trebuie să intensifice și să mandateze transparența și responsabilitatea din partea lor”, a spus Lenn.

Și Frank Kelly, cercetător la Universitatea din Cambridge care a condus un raport al Societății Regale din 2022 despre dezinformarea științifică online, a fost de acord în general că creșterea dezinformării se extinde dincolo de site-urile de socializare în sine. Într-un apel video cu Gizmodo. Kelly, care nu a fost implicată în noua cercetare, a spus că factorii de decizie politică, companiile tehnologice și chiar comunitatea științifică împărtășesc responsabilitatea. „Nu ar trebui să ne așteptăm să existe un glonț de argint”, a adăugat el.

Legea privind supravegherea și siguranța serviciilor digitale, un proiect de lege care a fost introdus în casa SUA în februarie, ar fi un prim pas către transparența mandatată a companiei de tehnologie în jurul dezinformării, dacă va fi adoptată.

Totuși, pentru unii experți, mai sunt încă multe de făcut. „Aceasta este o problemă de neînțeles de mare”, a declarat Woolley, cercetător la Universitatea din Texas și autor al unei cărți pe tema propagandei online, care nu a fost implicat în noul raport. „[Aceste companii] au vorbit despre utilizarea AI, au vorbit despre angajarea mai multor moderatori umani, dar ca cercetător în acest spațiu, este clar că încă încearcă să construiască avionul în timp ce avionul este pilotat”, a adăugat Woolley. Pentru a aborda cu adevărat dezinformarea climatică, el crede că companiile de social media vor trebui probabil să se întoarcă la planșa de desen.

„Ei trebuie să se gândească la sistemele, recomandările și sistemele algoritmice care stau la baza platformelor lor”, a spus Woolley. „Trebuie să existe o reproiectare a multor elemente ale acestor platforme, având în vedere drepturile omului, democrația și știința, mai degrabă decât capitalismul și controlul pur.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *